Tijd
Hardlopen: Je loopt wanneer je wilt en waar je wilt. Je kan perfect van bij je huis vertrekken om een looptocht af te werken. Bij het aantrekken van je loopkledij en loopschoenen verlies je weinig tijd.
Zwemmen: Bij zwemmen ben je afhankelijk van de openingstijden van het zwembad en de uren wanneer baantjes zwemmen is toegestaan. Ook moet je de tijd rekenen van je huis naar het zwembad. Bij het aantrekken en uittrekken van je kledij verlies je ook meer tijd in vergelijking met hardlopen.
Conclusie: Als je beide sporten 1 uur wil beoefenen zal je bij het zwemmen meer tijd verliezen dan bij het hardlopen
Wat heb je nodig? Wat zijn de kosten?
Hardlopen: loopschoenen kopen , loopshirt, looptrui, loopbroek en loopkousen + eventueel een hartslagmeter met gps functie
Zwemmen: inkom voor zwembad , zwembroek, badmuts en eventueel een duikbril
Conclusie:
De kosten kan je zo hoog maken als jezelf wilt. Of je nu Nike loopschoenen of Asics loopschoenen koopt, kwalitatieve loopschoenen met maximale demping en comfort variëren van 100 euro tot 180 euro afhankelijk als je ze online met of zonder korting kan kopen.
Lange en korte loopbroeken kan je met een beetje geluk in solden kopen tegen 20 euro het stuk. Kwalitatieve loopkousen, waar je minder vlug blaren van krijgt kosten, rond de 20 euro. Een loopshirt met korte mouwen kan je soms al kopen voor amper 7 à 8 euro met korting. Een hardloopshirt met lange mouwen kost zeker niet meer dan 20 euro.
De eerste investering vooraleer je kunt hardlopen zijn ten opzichte van zwemmen een stuk hoger. Bij zwemmen is vooral het inkomgeld die een doorslaggevende factor zal zijn of deze sport meer kost dan hardlopen. Een badmuts en zwembroek kosten niet veel.
Maar uiteraard zijn beide sporten relatief goedkoop als je vergelijkt met sporten zoals wielrennen, paardrijden, golfen, . . .
Welke sport is het best om af te vallen?
Tijdens het hardlopen zal je minstens 2 maal zoveel calorieën verbranden dan tijdens het zwemmen. Dit komt omdat hardlopen een zware belasting is voor je spieren, botten en pezen. De impact van je lichaam tijdens het landen van je voeten op het oppervlak mag je zeker ook niet onderschatten. De weerstand van de natuur zoals de wind, regen, temperatuur en het reliëf is bij hardlopen veel meer aanwezig dan bij zwemmen. Bij het zwemmen is de waterbestendigheid constant enkel de golven van het water door andere zwemmers kan je tijdelijk meer weerstand bezorgen.
Bij welke sport heb je meeste kans op blessures?
Bij hardlopen heb je uiteraard veel meer kans op blessures dan bij andere duursporten zoals zwemmen en fietsen. Hardlopen is belastend omdat heel het lichaam wordt gedragen tijdens de herhalende eenzijdige belasting. Mensen die beginnen met hardlopen moeten de afstand geleidelijk aan opbouwen of ze dreigen geblesseerd te raken. Bij andere duursporten kan je het volume veel vlugger opbouwen omdat je enkel maar last krijgt van spierpijn omdat je lichaam deze sport nog niet gewoon is. Bij het hardlopen moet je lichaam, pezen en botten voldoende tijd gunnen om zich aan te passen aan het feit dat je gaat lopen.
Hardlopen en Zwemmen combineren
Uiteraard is het perfect mogelijk om deze 2 duursporten te combineren. Ben je een fervente blessuregevoelige sporter dan kan je het hardlopen afwisselen met het zwemmen. Zo herstellen je spieren tijdens het zwemmen met behoud van je conditie en heb je minder kans om vervelende blessures op te lopen. Een ander voordeel om deze twee sporten te combineren is dat je bij het hardlopen voornamelijk de spieren van je onderlichaam traint. Bij het zwemmen train je, met voornamelijk je schouders en romp, de spieren van je bovenlichaam.
Beheers je deze 2 sporten goed kan je overwegen om deel te nemen aan Zwemlopen. Daarbij begin je bij het zwemmen om daarna onmiddellijk te gaan hardlopen.