Rugcrawl techniek verbeteren met 5 tips

rugcrawl techniek zwemmen


Rugcrawl wordt vaak gezien als de omgekeerde versie van borstcrawl, maar eigenlijk zitten er grote verschillen tussen de twee slagen. Rugcrawl wordt gezien als een van de moeilijkste slagen die er is om te zwemmen, vanwege de techniek die je moet beheersen om het op een goede manier te kunnen. Waar je bij de schoolslag, borstcrawl en vlinderslag een groot verschil kan maken op kracht, kan je met rugcrawl juist het verschil maken met de beheerste techniek. Vandaar dat we je graag 5 tips geven, zodat jij deze techniek kan beheersen en nog sneller kan worden op de rugcrawl

Basis rugcrawl techniek

Allereerst zullen we drie tips geven om de basistechniek onder de knie te krijgen. Dit is belangrijk om de basis van rugcrawl te begrijpen. Als je zorgt dat je deze eerst begrijpt, kan je daarna verder om de rugcrawl geavanceerder te begrijpen. 

1. Rugcrawl armslag techniek

De rugcrawl armslag kan je beheersen door vanuit een gestrekte positie je armen langs je lichaam naar beneden te duwen. Zorg dat je hierbij je handen op ongeveer 90 graden langs je lichaam laat glijden, bijna tegen je lichaam aan. Als deze uitgestrekt is, dan kan je arm via een boog over je heen halen. Dit doe je totdat je arm weer boven is, dan steek je jouw hand met je pink eerst in het water (belangrijk!) met zo min mogelijk spetters. Begin dan opnieuw met je hand langs je lichaam naar beneden te duwen. Maak hierbij zo min mogelijk spetters, spetter betekent weerstand en dat wil je niet. Je kan jouw armslag oefenen door het gebruik van Pull Boy;

2. Rugcrawl beenslag

De rugcrawl beenslag is een stuk gemakkelijker dan de armslag, omdat het een stuk simpeler is om deze beweging te maken. Hierbij strek je jouw voet uit, en trappelt deze onder water op en neer met een zo kort mogelijke beweging. Doe dit continue en je hebt de beenslag onder controle. Zorg ook hier voor zo min mogelijk spetters, als dit gebeurt dan komen je voeten boven het water uit. Dan heb je minder stuwing onder water, terwijl je dit zoveel mogelijk wil. Het tempo van de beenslag is iets wat je op gevoel moet doen, maar je kan het beste een aantal kleine korte bewegingen per seconde maken.

Geavanceerde rugcrawl techniek

Als je de basis rugcrawl techniek onder de knie hebt, is het tijd om echt stappen te maken en sneller te gaan zwemmen. Hierom hebben we nog drie tips geschreven om ervoor te zorgen dat jij dat kan gaan doen. 

3. Rugcrawl onderwaterfase

De onderwaterfase is een belangrijke fase tijdens het zwemmen van rugcrawl. Hiermee kan je veel snelheid behouden na een keerpunt of start, waarmee je uiteindelijk veel winst kan behalen. Om dit te doen moet je je onder water zo smal mogelijk maken, je zo ver mogelijk uitstrekken en benen kicken als een omgekeerde vlinderslag. Maak hierbij krachtige slagen in plaats van snelle slagen om met zo min mogelijk weerstand zo snel mogelijk vooruit te gaan. Zodra je niet meer sneller bent onder water dan je boven water zou zijn, is het tijd om naar boven te komen. Dit mag maximaal 15 meter zijn. Je kan met je handen sturen of je lange onder water wil blijven of sneller naar boven wil komen. Dit doe je door je handen te wijzen naar waar je toe wilt.

4. Zorg voor een goede core stability

Rugcrawl valt of staat bij een goede core stability. Eigenlijk wil je dat het hele lichaam zo strak mogelijk staat, terwijl je armen en benen de bewegingen maken. Ook tijdens de onderwaterfase is dit ontzettend belangrijk. Oefen hierom ook je buik en rugspieren buiten het zwemmen om als je hier stappen in wilt maken. 

5. Zorg voor een juist slagtempo

Niet te hard, maar ook zeker niet te zacht. Zoek voor jezelf uit wat voor jou het juiste tempo is om rugcrawl te zwemmen, waarbij je een goede snelheid behaalt en tegelijkertijd niet moe bent na 25 meter. Een te hard tempo kan er ook voor zorgen dat je niet per se sneller gaat zwemmen. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *