Schoolslag

Waar komt de naam vandaan?

schoolslag

Schoolslag is de meest oude slag die er is in de historie, maar van de vier klassieke slagen is de schoolslag in het algemeen de langzaamste. De schoolslag is wel de meest geleerde slag, naast de borstcrawl. De slag bestaat uit een armslag en beenslag, die zorgen dat je schoksgewijs beweegt door het water. Schoolslag heeft zijn naam te danken omdat de slag vaak de eerste is die op scholen wordt geleerd. Uiteindelijk is ook vanuit de schoolslag, de vlinderslag ontstaan. Daar worden de armen over het water gehaald, in plaats van door het water heen.

Hoe moet schoolslag?

Schoolslag is een slag waarbij de armen en benen als geen ander aan elkaar verbonden zijn. HEt is een opvolging van elkaar, waarbij je eerst de armslag maakt en daarop volgend de beenslag. We leggen ze beide voor je uit.

Schoolslag armslag

De armslag gaat als volgt:

  1. Strek je armen zo ver mogelijk boven je uit, alsof je een speer bent;
  2. Trek je armen naar beneden, langs de zijkant van je buik;
  3. Haal je armen weer naar boven, zo dicht bij je buik mogelijk, hierbij haal je ook je hoofd omhoog om te ademhalen;
  4. Wanneer je boven je hoofd komt, doe je handen op elkaar en strek ze weer zo ver mogelijk uit;
  5. Vervolg stap 1.

Schoolslag beenslag

De beenslag gaat als volgt:

  1. Hou je benen gestrekt;
  2. Trek deze op met de tenen naar buiten;
  3. Maak een wijde beweging naar buiten, zoals een kikker;
  4. Maak deze beweging tot aan je voeten en benen weer gestrekt zijn;
  5. Vervolg stap 1

Hoe kan je schoolslag snel aanleren?

Ben je nog een beginnende zwemmer, dan is het beste om met schoolslag te beginnen. Het is de makkelijkste slag en minst zware slag om te leren. Ben je nog helemaal nieuw in het water, dan kan je het beste op zwemles gaan om te leren zwemmen. Heb je al enige ervaringen, de zwemdiploma’s in de zak, begin dan met bovenstaande basics onder de knie te krijgen, en zodra je dat hebt kan je verder met gevorderde training om schoolslag onder de knie te krijgen. Dit kan je door je benen te gaan trainen met een zwemplankje, de armen te gaan trainen door een zwemelastiek en met de schoolslag techniek aan de slag te gaan. We hebben over deze drie onderwerpen speciaal voor jou aparte onderwerpen geschreven.

schoolslag

Welke spieren train je met schoolslag?

Met de schoolslag train je verschillende spiergroepen zonder al te veel belasting op je gewrichten. Je traint onder andere:

  • Borst;
  • Armen;
  • schouders;
  • bovenrug;
  • buikspieren;
  • onderrug;
  • billen;
  • heupen;
  • benen.
muscle, muscular, athlete-311658.jpg

Wat is een goede schoolslag ademhaling?

Wanneer je baantjes gaat zwemmen bij je lokale zwembad heb je het vast wel eens voorbij zien komen. Zwemmers die met een hoofd boven water schoolslag zwemmen. Is dat nou de goede manier? Nee. De enige reden waarom je dat zou doen is als je je haar niet nat wilt maken. Voor de rest zorgt het voor pijn aan je nek , het is namelijk geen natuurlijke houding. Met schoolslag is de bedoeling dat je adem haalt in het ritme van je slag. Wanneer je armen naar voren gaan, doe je je hoofd omhoog om te ademhalen. Wanneer je armen uittrekken, dan doe je ook weer je hoofd naar beneden en adem je uit. Op deze manier heb je een goede ademhaling. Krijg je deze niet onder controle of twijfel je hierover, dan kan je deze op laten nemen door een video en kan je dit terug kijken.

Is schoolslag zwemmen gezond?

Zoals al eerder benoemd, train je met schoolslag een enorme groep spieren. Om deze reden is het al een zeer gezonde manier om te bewegen. Er zijn weinig sporten waarbij je zoveel verschillende spieren traint. Daarnaast zorgt zwemmen ervoor dat je gewrichten minder worden aangetast dan bij andere sporten. Wil je hier meer over weten? We hebben een blog geschreven hoe gezond zwemmen is! Daar lichten we ook toe hoeveel je met zwemmen kan afvallen, ideaal om te weten voor je dieet.

Hoe snel is deze slag?

De snelheid varieert heel erg. Een beginnende zwemmer zal ongeveer 2 kilometer schoolslag kunnen zwemmen in een uur. Een wat gevorderde zwemmer zal tegen de drie kilometer kunnen zwemmen. Het gemiddelde ligt dus rond de 2,5 kilometer per uur. Wanneer je in wedstrijdverband zwem, dan zal een korte afstand natuurlijk een stuk sneller zijn. Het wereldrecord 100 meter is 56.88. Dit betekent dat hij gemiddeld over 100 meter 6,4 kilometer per uur zwemt. Maar geloof ons, deze snelheid zal Peaty nooit een uur vol kunnen houden.

Wat zijn de regels in wedstrijdverband?

Doe je schoolslag in wedstrijdverband, dan zijn er een aantal regel waar je je aan moet houden:

  • Je moet starten vanaf het startblok;
  • Na de start mag er een vlinderslag beenslag gedaan worden;
  • Je mag in de onderwaterfase maar een schoolslag onder water maken;
  • Tijdens het zwemmen van iedere slag moet het hoofd boven water zijn geweest;
  • Aantikken van de kant bij keerpunten en aan het einde van de afstand moet altijd met twee handen.

In wedstrijdverband wordt er gezwommen in drie verschillende afstanden, 50, 100 en 200 meter. Dit kan op de lange baan, maar ook op de korte baan.

Hoe maak je een keerpunt?

Een keerpunt kan je heel gemakkelijk maken, maar hoe sneller je dit wil doen, hoe moeilijker het wordt. We hebben een hele gebruiksaanwijzing gemaakt om een schoolslag keerpunt onder de knie te krijgen. Lees hem snel om het keerpunt te gaan leren.